Przygotowywanie ziół – kiedy tak właściwie warto je stosować?

Przygotowanie ziół nie jest zagmatwaną sprawą. Wypada się do tego jednak należycie zabrać, aby zioła nie pozostały uszkodzone i nie utraciły własnych drogocennych wartości troficznych. W głównej mierze, świeże zioła należy kupować u wypróbowanych hodowców czy też także uprawiać sam w donicach na balkonie lub w kuchni lub na grządkach w ogrodzie. Zawsze przez użyciem należy pamiętać o ich nadzwyczaj dogłębnym umyciu.

Zioła albowiem pryskane są często środkami chemicznymi, a w ich listkach czai się ziemia i drobne owady. Następnie należy łagodnie siekać je na drobno ogromnym i ciężkim nożem, to naturalnie dzięki któremu zioła będą rzeczywiście posiekane, a nie poszarpane. Jeżeli komuś wybitnie przeszkadzają przy jedzeniu łodyżki, powinien je wcześniej oberwać. Ważne, żeby siekać zioła na krótką chwilę przed dodaniem do potrawy. W przeciwnym razie zdążą się utlenić.

Zioła dodajemy na sam koniec gotowania. Gigantyczna temperatura działa bo niszcząco na delikatne witaminy i kosztowne związki zawarte w roślinach – wypróbuj zkittlez weed. Zioła w ziołolecznictwie występują pod wieloma bogatymi postaciami. Zasadniczo, używa się ich po poddaniu pewnej obróbce. Najbardziej popularne i cenione substancje wytwarzane z ziół to napary, odwary, nalewki, syropy, soki, maceraty oraz olejki.

By sporządzić napar, trzeba na krótko przed wypiciem zalać zioła wrzącą wodą. Odwar różni się od niego tym, że zioła gotuje się przez kilka minut na ogniu. Proces przygotowania nalewek jest mnóstwo dłuższy i potrafi trwać nawet do kilkunastu miesięcy. Zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem i odstawia do przereagowania. Po pewnym czasie, kiedy już nalewka się „przegryzie”, dodaje się jej parę kropel do wody mineralnej.

Przyrządzenie syropu jednakowo jak odwaru potrzebuje gotowania. W tym wypadku niemniej jednak świeże zioła gotuje się w cukrze aż do powstania gęstej substancji. Soki wytwarzać można w każdej temperaturze wskutek mechanicznego wyciskania owoców, warzyw oraz ziół. Maceraty także przyrządza się na zimno. Chłodną wodą zalewa się zioła. Kolejna z metod przetwarzania ziół to wytwarzanie olejków. Jest to niesłychanie skomplikowany proces, jakiego nie można zrealizować w domu. Polega bowiem na destylacji pary wodnej.

Patryk Nowak Autor

Dodaj komentarz