Nowoczesne nastawienie do kuchni – jedzenie z food trucka

Kuchnia bez ustanku ewoluuje, o czym niesłychanie łatwo jest przekonać się porównując to, co jedzono niegdyś, z tym, co spożywamy dziś – w wielu przypadkach widać gigantyczną różnicę, co jednakże nie oznacza w żadnym wypadku, iż sztampowe potrawy są dzisiaj spożywane rzadziej – naturalnie niezmiernie w szeregu przypadków są one uważane nawet za rozwiązanie poprawniejsze nie tylko dla naszego podniebienia, niemniej jednak zdrowia.

Widać przy tym kolosalną różnicę między szybkim (fast food) i tak nazywanym śmieciowym (czyli z języka angielskiego junkfood) jedzeniem, a towarami, które wywodzą się z tradycji danego rejonu, a ich producenci stawiają w głównej mierze na oryginalne receptury, jakie zapewniają smak oraz aromat z dawnych czasów.

Adeptów takiej żywności przybywa wspólnie z każdym rokiem, o czym łatwo przekonać się odwiedzając któryś z coraz liczniejszych sklepów z żywnością ekologiczną i artykułami regionalnymi, pośród których odnaleźć można pomiędzy innymi miód, wypieki i pieczywo, przetwory owocowe, wędliny oraz mięsa, a nawet piwa warzone wedle wiekowych przepisów czy też korzystając z food truck. Wśród wielu tradycji kulinarnych z całego globu szczególnie dużo jest tych, które wywodzą się ze Starego Kontynentu. Na tle innych części świata Europa wypada w gruncie rzeczy poprawnie, posiadając w gronie najpopularniejszych kuchni świata wielu ambasadorów.

Mówiąc o kuchniach europejskich, które cieszą się największym uznaniem z pewnością zanotować należy w głównej mierze te, które powstały w państwach basenu Morza Śródziemnego, a więc grecką, włoską, hiszpańską lub francuską – w szeregu przypadków również do tego grona kategoryzuje się również kuchnię turecką, jaka łączy w sobie elementy kuchni europejskich z arabskimi. To wszystko nie świadczy jednakże, że inne rejony Europy nie mają się czym pochwalić w dziedzinie kulinariów – wystarczy przecież wspomnieć sukcesy, jakie zdobywają w ostatnich latach kuchnie środkowoeuropejskie, szczególnie bałkańskie, węgierskie i polska czy rosyjska. Oprócz tego, popularnością cieszą się również sery pochodzące z Holandii czy co poniektóre z potraw, które wywodzą się z Belgii lub Niemiec.

Patryk Nowak Autor

Dodaj komentarz