Medycyna wykorzystująca do kuracji zioła

Fitoterapia, innymi słowy inaczej ziołolecznictwo, jest dyscypliną medycyny naturalnej, jaka używa zioła w procesie terapii. Korzenie tej dyscypliny dosięgają genealogii występowania człowieka na Ziemi, albowiem ten odpowiednio od początku starał się leczyć choroby za pomocą pożywienia.

Jednakże sztuka ziołolecznictwa rozłożyła się na dobre dopiero w epoce antyków, kiedy tak właściwie to rozpoczęły powstawać pierwsze podręczniki, zielniki i opracowania, mające uprościć pracę praktykantom ziołolecznictwa. Najogólniej powiadając, fitoterapia polega na podawaniu choremu poprawnie skonstruowanej i przetworzonej mieszanki roślin, których właściwości mają pokonać schorzenie. Skutkiem tego też przykładowo szałwię, która ma prężne właściwości bakteriobójcze, użytkuje się do przyrządzania płukanek dla osób z chorobami gardła oraz migdałków.

Obecnie w sklepach wolno nabyć gotowe zioła. Co poniektórzy wolą niemniej jednak zbierać je sami, mimo że wymaga to ogromnej ostrożności, bo niedobrze dobrane zioła są w stanie być nawet trujące – przetestuj na dobreziolko.com. Człowiek od najdawniejszych czasów szukał pomocy w przyrodzie. W ten sposób dotarło do powstania fitoterapii, innymi słowy metody leczenia wykorzystującej zioła. Ziołolecznictwo było należycie koronną metodą leczenia aż do przełomu naukowego w XIX w.

Na ponad sto lat odeszliśmy od niego na rzecz farmaceutyków syntetycznych, dziś niemniej jednak z powrotem zaczynamy ostrożnie doceniać zioła i ich wspaniałe właściwości. Istnieje parę zasadniczych typów ziół. Są to azuleny, garbniki, saponiny, pektyny, związki śluzowe oraz związki flawonowe. Jakiekolwiek z nich działa w nieco różny sposób. Azuleny, garbniki, pektyny i związki śluzowe mają atrybuty przeciwzapalne. Na dodatek zioła z rodzaju garbniki działają bakteriobójczo. Relacje flawonowe funkcjonują regenerująco na organizm oraz aktywują kurowanie, z kolei saponiny upraszczają działanie innym związkom w organizmie ludzkim. W najwyższym stopniu atrakcyjne lokalne zioła to czarny bez, brzoza, pokrzywa przeciętna, koper, szałwia, rumianek, bazylia, tymianek i babka lancetowata.

Patryk Nowak Autor

Dodaj komentarz